Ik ben geboren en getogen in Noord Brabant, waar de familie van mijn vader in Tilburg een groothandel in Groenten & Fruit had. Toen ik 10 jaar was verhuisden wij naar België, eerst naar Weelde (een klein boerendorp) en later naar Turnhout (een stad). Vanuit Tilburg dit maar een paar kilometer over de grens, maar toch is het een hele andere wereld. Het was (geografisch) zó dicht bij, maar ik ervaarde het als vreemd en exotisch. De mensen spraken anders, en ze gedroegen zich ook heel anders dan ik gewend was. Kortom: het was een cultuurshock! Ik moest heel erg wennen aan België (en België aan mij).Echt wennen deed het nooit, en het verlangen om weer terug ‘thuis’ te komen bleef. Zodra ik kon gaan studeren ben ik terug naar Nederland gekomen. Ik begon met mijn studie psychologie in 1988 in Tilburg, en heb mijn doctorale studie klinische psychologie in 1993 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit) afgerond. Sinds mijn doctoraal stage in de Psychologenpraktijk van Derksen & Klein Herenbrink ben ik in de GGZ werkzaam gebleven. In die (ondertussen al weer ruim 30) jaren ben ik mensen met zeer uiteenlopende problematiek en klachten tegen gekomen, en heb ik veel ervaring op kunnen doen in verschillende vormen van behandeling. Ik heb onder andere ervaring opgedaan in het werken met verslavingsproblematiek, angst- en stemmingsklachten, traumatische ervaringen, (onbegrepen) lichamelijke (pijn)klachten, persoonlijkheids- & relationele problematiek en werk gerelateerde problematiek. Naast mijn werkzaamheden als behandelaar ben ik ook werkzaam geweest als psychologisch onderzoeker en rapporteur.
Vanuit mijn persoonlijke interesse in kunst en cultuur, en na een mislukte poging om me vooral op het gebied van muziek verder te ontwikkelen, ben ik erg geïnteresseerd in alle verschillende vormen van expressie. Hoe de mens zich uitdrukt en verstaanbaar maakt. Maar vooral in hoe we daar (in ons dagelijkse leven) mee om gaan. In mijn vakgebied heb ik me vooral verdiept in de emoties en onze lichamelijke, geestelijke en gedragsmatige reacties daarop. Ik ondersteun en behandel mensen die vast (dreigen) te lopen door ze te helpen om situaties, en de reacties daarop in gedachten, gevoelens en gedrag beter te begrijpen. Door het zelfinzicht te vergroten gaan mensen, vaak als vanzelf, beter voor zichzelf zorgen. Hierdoor krijgen ze weer meer grip op hun leven waardoor ze zich ook weer beter gaan voelen. De focus ligt daarbij vooral op het herstellen van de eigen kracht en een beter zelfzorg. Daarbij gebruik ik methoden en technieken die wetenschappelijk bewezen effectief zijn. Ik oefen vooral, samen met mijn cliënten, in het ontwikkelen van vaardigheden die kunnen helpen om te leren moeilijke situaties beter te kunnen hanteren. Tijdens mijn behandelingen (en vooral ook trainingen) leren cliënten praktische handvaten ontwikkelen waar ze weer mee verder kunnen, ook na het afsluiten van de behandeling. Zo krijgen mensen niet alleen een gereedschapskist in handen, maar leren ze ook hoe ze het gereedschap kunnen gebruiken.
Toen ik vorig jaar de opleiding tot CFT therapeut tegen kwam (die in 2022/2023 voor het eerst gegeven werd door Paul Gilbert en zijn team vanuit de Compassionate Mind Foundation) wist ik meteen: “Dit is het!” . De opleiding tot CFT therapeut die ik heb mogen volgen voelt echt als de ‘kroon’ op mijn persoonlijk ontwikkeling als psycholoog en therapeut. Maar vooral als mens. CFT combineert alles wat mij bezig houdt en fascineert, met alles wat ik tot hiertoe al geleerd en gedaan heb. Het voelt als een lekkere, fijne en warme jas, die me beschermt tegen regen en hagel. Tegelijkertijd is CFT mijn kapstok waar ik alles (o.a. ‘natte jassen’) aan kan hangen. Precies de manier waarop ik als psycholoog en hulpverlener wil werken: samen met mensen onderzoeken wat behulpzaam voor ze is, vanuit álle beschikbare wetenschappelijke kennis en bruikbare bronnen.
Naast psycholoog ben ik ook docente Kundalini yoga (3HO) en Mindfulness trainer (MBSR/MBCT/MBCL en Breathworks).
Nancy Meesters
GZ-psycholoog
info@ppmeesters.nl (regulier)