Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis, de natuur en in sociale contacten: Wat maakt dat mensen zich prettig voelen en opbloeien, of het juist zwaar hebben soms? Na de middelbare school ben ik in Utrecht Pedagogiek gaan studeren met als specialisme Adoptie, hechting en pleegzorg, waar ik ook stage liep bij het Adoptie Centrum en bij de Therapeutische Gezinsverpleging. Hiernaast ben ik gestart met Ontwikkelingspsychologie, waarbij zowel jeugdrecht als kinder- en jeugdpsychiatrie gebieden waren waar ik mij in heb verdiept.
Toen ik in 1994 afstudeerde had ik naast een scriptie over Thaise Adolescenten in Nederland, ook veel ervaring opgedaan met het uitvoeren van diagnostiek bij de kinder- en jeugdpsychiatrie, Zon en Schild, in Amersfoort.
Uiteindelijk was mijn eerste baan die van gezinsvoogd bij de Gezinsvoogdij in Nijmegen. Hier zag ik direct hoe belangrijk het is om zowel oog te hebben voor het kind zelf, als voor diens omgeving, de ouders, school en vrije tijdsbesteding. Zeker ook de woonplek is een belangrijke factor voor iemands welzijn, net als de vraag of je een netwerk hebt, waar je op terug kunt vallen en plezier mee kunt maken. Soms spelen problemen al generaties lang. Het is een uitdaging om daar invloed in te krijgen.
Kort na de start in Nijmegen kon ik als psycholoog werken bij de afdeling Gedrags-therapieprojecten (GT) van het Paedologisch Instituut in Duivendrecht. Hier heb ik mij verder kunnen ontwikkelen in de gedragstherapie en in het denken vanuit vaardigheden en ontwikkelingstaken. Na deze duik in de gedragstherapie werkte ik in Utrecht bij het PPPAR, een instelling voor het doen van diagnostiek voor justitie en jeugdzorg. Deze instelling hoorde bij het Bergse Bos in Rotterdam.
Uiteindelijk heb ik tien jaar bij Stichting Horizon, voorheen het Bergse Bos en de Martha Stichting, in Rotterdam en Alphen aan den Rijn gewerkt als psycholoog bij de leefgroepen voor behandeling en diagnostiek. Hier werd ik betrokken bij het oprichten van groepen voor jongeren met ASS problematiek en jongeren met hechtingsproblematiek, de zogenoemde Lang Verblijf groepen, waar jongeren tussen de 10 en 18 jaar meer tijd kregen om zich te ontwikkelen, dan in de reguliere, kortdurende behandelgroepen.
Ook hier zag ik weer, hoe waardevol het is, als alle volwassenen en de jongeren samenwerken aan de gestelde doelen met dezelfde visie en verwachtingen en met gedeelde kennis over wat de problemen zijn en waar nog oplossingen gevonden kunnen worden. Psychologie is geen exacte wetenschap, maar met alle nieuwe kennis over wat mensen helpt herstellen, is er wel veel te bereiken.
Vanuit dit werken met leefgroepen ben ik na de opleiding tot GZ Psycholoog doorgegaan in het geven van therapie. Zeker na de opleiding EMDR practitioner, bij onder andere Carlijn de Rood en Hellen Hornsveld, waarmee in relatief korte tijd zoveel traumatische ervaringen te behandelen zijn.
Dit deed ik ook meerdere jaren bij een Zorgboerderij voor kinderen en jongeren met LVB problematiek in Ingen, de Betuwe. Daarnaast startte ik in 2006 bij Praktijk Visie in Deventer, gevolgd door Praktijk het Hoogeveld in Borne. Om ook de meer specialistische doelgroep met LVB te kunnen blijven behandelen, heb ik bij Accare, Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Borne en Hengelo gewerkt.
Op dit moment werk ik vanuit mijn eigen eerstelijns Psychologie Praktijk in Borne sinds 2018 samen in het Therapeutisch Collectief Psyche en Somatiek in het Gezondheidscentrum Poort van Borne. En sinds dit jaar nu ook bij Instituut van der Stam in Enschede.
Daarnaast geef ik intervisie aan het Jeugdteam van Arbe, een instelling voor ambulante begeleiding aan mensen met psychische klachten.
De combinatie van zowel methodisch, als met een open blik werken aan herstel van de ervaren problemen is, denk ik, kenmerkend voor mijn werkwijze.
Ik werk graag vanuit een team waar men inhoudelijk geïnteresseerd is in alle nieuwe ontwikkelingen.
De mensen waar ik mee samenwerk, werken vraaggericht en stellen de cliënt met diens hulpvraag centraal. Cliënten groeien als ze bij het verminderen van hun psychische klachten, ook verbetering vinden lichamelijk en bij het opbouwen van het eigen netwerk. Door samen te werken boek je daarin sneller resultaat.
Elleke Brinkman
GZ-psycholoog
elleke@vdstam.nl (regulier)