Wat omvat Dwang/OCD?
Iedereen kijkt weleens of de deur goed op slot zit, maar als je hier elke dag meer dan een uur mee bezig bent, dan heb je misschien een dwangstoornis. Dit wordt ook wel een Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Je hebt dan last van terugkerende dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies). Je denkt bijvoorbeeld dat er een ongeluk gaat gebeuren als je bepaalde handelingen niet uitvoert. Vaak weet je dat het niet echt zal gebeuren, maar je blijft er steeds weer aan denken of je hebt het gevoel dat je iets moet doen. Deze dwanggedachten en/of -handelingen zorgen voor een gevoel onrust en angst. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug.
Invloed op het dagelijks leven
Dwanggedachten en -handelingen belemmeren jou in het dagelijks functioneren en kunnen zelfs je leven grotendeels in beslag nemen. Contact met vrienden en familie kan onder druk komen te staan omdat je ze meesleept in je dwang, of verwateren omdat jij alleen maar met je dwanghandelingen bezig bent of je terugtrekt. Ook kan het zijn dat je je ervoor schaamt.
Wat kun je ermee?
Het is belangrijk om hulp te zoeken als jij last hebt van terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. De juiste behandeling helpt je om de regie over je leven weer terug te krijgen. Het doel van de behandeling is dat je leert omgaan met dwanggedachten, dwanghandelingen stopt en vermijdingsgedrag doorbreekt. Allereerst zul je leren wat een dwangstoornis precies is en wat het betekent om ermee te leven. Dit noemen we psycho-educatie. Vervolgens zal je aan de slag gaan met cognitieve gedragstherapie en dan specifiek met exposure en responspreventie. Exposure is het blootstellen aan datgene waar je bang voor bent en responspreventie is het niet uitvoeren van je dwanghandelingen. Met je behandelaar stel je samen je een oefenprogramma op. Stapsgewijs leer je hiermee de situaties op te zoeken die angst en spanning oproepen en het patroon van dwanghandelingen en gedachten doorbreken. Bovendien leer je met nare gedachten om te gaan zonder dwanghandelingen uit te voeren. Ook zal je samen met je behandelaar gaan kijken hoe je ouders/verzorgers en je omgeving jou hierbij het beste kunnen ondersteunen.
Voor meer informatie over diagnostiek-/behandelmogelijkheden kunt u kijken bij onze diensten