Van jongs af aan wilde ik iets met kinderen gaan doen. De keuze om pedagogische academie te volgen en onderwijzeres te worden leek dan ook logisch. Toch viel het tijdens stages wat tegen hoeveel je echt voor een kind kon betekenen. Ik zag op één van mijn eerste stageochtenden in groep 3 van een basisschool een klein meisje wat dromerig voor zich uitkijken. Ze schrok op toen juf haar een beurt gaf, wist totaal niet waar men mee bezig was en werd vervolgens door juf overgeslagen. Een volgend kindje, dat het wel wist kreeg de beurt en dit meisje droomde weer verder. Ik had toen het gevoel dat ik met dit meisje aan het werk zou willen, maar merkte ook dat je daar als juf maar weinig tijd voor had.
In die periode legde ik contact met een autistisch meisje van 9 jaar, dat bij ons in de buurt woonde. Ze hielp me bij het schoonmaken van konijnenhokken en ik merkte dat ik plezier had in dit contact. Hier zou ik later iets mee willen doen. Zo ontstond het gevoel dat ik verder wilde studeren. Ik kreeg toen de kans om dit te doen in Amerika, aan Illinois State University. Daar behaalde ik een Masters Degree.
Terug in Nederland ben ik aan het werk gegaan als onderwijzeres aan een LOM school voor voortgezet onderwijs. Ik begeleidde een groep leerlingen die net van de basisschool kwam en waarvan nog niet duidelijk was hoe ze zich verder zouden kunnen ontwikkelen en ik doceerde enige vakken op mavo-niveau. Intussen wilde ik weer studeren en ik behaalde uiteindelijk binnen avondstudie en gedeeltelijk dagstudie een doctoraaldiploma orthopedagogiek.
Vervolgens ben ik getrouwd en zijn er in ons gezin 5 kinderen geboren. Ik ben nog enige tijd in het reguliere middelbare onderwijs werkzaam geweest, maar ben uiteindelijk praktijk aan huis begonnen. Postdoctorale scholing heeft geleid tot registratie als GZ-Psycholoog en ik ben lid geworden van het NIP.
Ik werk nog steeds graag met kinderen, maar het begeleiden volwassenen trekt me ook enorm. Ik stuur nu een eigen instituut aan en geef leiding en supervisie aan de orthopedagogen en psychologen die er werken. Binnen dit Instituut vind ik het belangrijk dat men open blijft staan voor nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden en dat er ruimte is en blijft voor de eigenheid van ieder mens. Gelukkig zijn er geen twee mensen gelijk aan elkaar, dat moeten we vooral zo houden.
Gerien van der Stam
GZ-psycholoog
gerien@vdstam.nl (regulier) / g.vanderstamvanderkleij@zorgmail.nl (beveiligd)